Короткохвіст

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 23-03-2011

КОРОТКОХВІСТ (Trachysaurus rugosus) належить до родини Сцинки, мешкає в Австралії. Найхарактерніша ознака, що відрізняє цього луска­того сцинка від інших, полягає у своєрідній будові його хвоста. Короткохвіст є єдиним представником однойменного з ним роду (Trachysaurus).

Тупопірамідальна голова помітно відділяється від короткої шиї, тулуб довгий і товстий, помітно сплюснутий, хвіст дуже короткий, широкий, плоский і на кінці закруглений, у самця трохи довший і вужчий, ніж у самки; чотири низькі, кремезні ноги мають короткі лапи, забезпечені п’ятьма мало відмінними між собою пальцями, які озброєні дуже загну­тими кігтями. Уся верхня частина тіла вкрита дуже товстими, грубими, нерівними лусками, що надає тварині вигляду ялинової шишки; нижній же бік укривають тонші, гладші луски. Верхня частина тіла короткохвоста на чорнуватому тлі вкрита ніби стертими неправильними плямами кольо­ру жовтого рогу і неправильними ж поперечними смугами, які іноді так розширяються, що жовтий колір стає панівним; нижній бік має більш чи менш яскраве забарвлення з бурими плямами, мармуровими розводами або смугами. Загальна довжина тварини досягає щонайбільше 36 см, із яких хвіст становить п’яту або шосту частину. Він усеїдний і схожий на велику шишку чорно-жовтого ко­льору. У короткий товстий хвіст ця ящірка про запас відкладає жирові відклади.

Удень тварини спокійно сидять на одному місці із нудьгуватим ви­глядом, їхні рухи зазвичай повільні, повзкі, так що тулуб майже або на­віть зовсім волочиться по землі. Короткохвіст вважається живородним не в тому значенні, як решта плазунів, яйця яких лопаються перед сами­ми пологами або незабаром після того; вони дійсно народжують живих дитинчат, як тварини-ссавці, тобто зародки розвиваються в яйцепро­воді, ніби перетвореному на матку, і не оповиті яєчною шкаралупою, утвореною в яйцепроводі або ще в яєчнику. Так званого яєчного зуба зовсім немає у дозрілого для народження дитинчати, яке завдовжки до­сягає приблизно половини зросту матері. Розмноження короткохвостів відбувається в Південній Австралії в березні; народжується двоє, рідше троє дитинчат.

Ваш відгук