Біологія » Архив сайта » Крутиголовка

Крутиголовка

0

Автор: admin | Розділ: Загальне ознайомлення з квітковими рослинами | 28-03-2011

КРУТИГОЛОВКА належить до родини Справжні дятли. Зверху вона попелясто-сіра, з темними хвилястими плямами і цятками; нижня її частина біла і деінде вкрита темними трикутними плямочками, горло і нижня частина шиї в поперечних хвилястих смугах на жовтому тлі, від тім’я до нижньої частини спини йде чорнувата по­здовжня смужка. Решта малюнка верхньої частини тіла складається з чорнуватих, іржаво- і світло-бурих плям. Очі жовто-бурі, дзьоб і ноги зе­ленкувато-жовті. У молодняка забарвлення світліше, малюнок грубіший і очі сіро-бурі. Довжина тіла досягає 18 см, розмах крил 29—30, довжина крила 9, хвоста — 6,5 см.

Крутиголовки населяють половину земної кулі, але їхня батьківщина лежить на півночі, тобто в Центральній Європі і Середній Азії.

Крутиголовка з’являється тільки тоді, коли настає весна, і знову за­лишає нас ще до того, як скінчиться літо. За гарної весняної погоди вона прилітає вже між 10 і 15 квітня, але звичайно між 20 і 30 квітня, іноді навіть у перших числах травня, залишається на своїх місцях гніздування до початку серпня, інколи довше. Переліт здійснюють вночі; вони навіть збираються восени маленькими зграйками, вирушаючи разом у далеку дорогу, чого не буває, коли вони повертаються до нас — тоді вони при­літають поодинці.

Ця пташка виявляє надзвичайну здатність вертіти головою, через що й дістала однакову назву майже на всіх мовах. Вона ледача і рухається тільки тоді, коли це необхідно. їй зовсім не притаманна невтомність і жвавість дятлових та інших птахів, що вміють лазити по деревах. Ноги служать їй для того, щоб чіплятися, але, мабуть, зовсім не придатні для лазіння. По землі вона скаче важкими стрибками і, полетівши, незабаром знову прямує до якого-небудь дерева.

Улюблена її пожива — мурашки. Охочіше їсть лялечок, ніж комах. При нагоді вона живиться гусінню або іншими личинками і лялечками. її язик, який може значно подовжуватися, надає їй велику послугу при до­буванні поживи: ним вона дістає живу їжу з розколин дерев. У дуплі вона влаштовує собі гніздо. В середині травня самка кладе 7—12 маленьких білих яєчок; пташенята, що вилупилися з яєць, майже голі, але скоро за­ростають пір’ячком. Птахи абсолютно не турбуються про чистоту гнізда, яке врешті-решт стає справжньою помийною ямою.

Ваш відгук