Лелека білий

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 02-04-2011

ЛЕЛЕКА БІЛИЙ (Сісопіа сісопіа). Окрім чорних крил і найдовших покривних пер, колір його оперення бруднуватий білий. Лелека пошире­ний по всій Європі, за винятком найпівнічніших країн, а під час зимових перельотів пролітає всю Африку й Індію. У Західній Європі лелеки з’яв­ляються вже наприкінці лютого — на початку квітня. Для заселення вони вибирають рівнини, багаті на воду, переважно з болотами і трясовиною. Хоча багато лелек і оселяються подалі від людського житла, в лісах, од­нак велика їх частина гніздиться на подвір’ях селянських садиб і часто на дахах будинків.

Їжею лелекам служать усілякі тварини. Це хижі птахи в повному ро­зумінні цього слова. Мабуть, лелеки віддають перевагу земноводним, ко­махам і дощовим черв’якам. Під час своїх прогулянок вони найчастіше натрапляють на жаб, мишей і комах, які й складають основну здобич; але вони вбивають також ящірок, вужів і навіть отруйних змій. Отруйні гадюки для них — ласа страва. Лелека краде яйця всіх птахів, що влашто­вують свої гнізда на землі, безсоромно знищує молодих пташенят і іноді приносить своїм дитинчатам цілі гнізда разом з їхнім вмістом. Крім того, лелека нападає на бджіл, тому пасічники вважають його своїм небезпеч­ним ворогом.

Одного разу влаштоване гніздо використовується щорічно. Відомо, що деякі гнізда понад сто років поспіль бувають заселені лелеками. Якщо парі не перешкодити, вона негайно ж після прильоту береться за лаго­дження старого гнізда; завдяки цьому воно щорічно стає дедалі вищим і важчим. Така «споруда» не дуже міцна, основою їй служать дрючки і гіл­ки з палець завтовшки, а також грудки землі і шматки дерну; другий шар складають більш тонкі гілки, стебла тростини і листя очерету; внутрішня частина вистилається пучками трави, перегноєм, соломою, ганчір’ям і перами. В середині або в кінці квітня самка відкладає своє перше яйце, і за ним, декілька днів потому, — ще три або чотири. Насиджують яйця і самка і самець по черзі. Пташенят вигодовують різноманітними личин­ками і комахами, черв’яками, п’явками; пізніше їх починають годувати грубішою їжею; воду лелеки приносять пташенятам в своєму волі і потім її випльовують.

У кінці липня лелеки вирушають у путь. Зграя весь час поповнюється і може досягати 2—5 тисяч.

Ваш відгук