Морський котик північний

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 20-04-2011

МОРСЬКИЙ КОТИК ПІВНІЧНИЙ належить до родини Вухаті тюлені ряду Ластоногі. Розмірами поступається сивучам; довжина найбільших самців не перевищує 2—2,5 м від кінчика морди до кінчика хвоста; самки рідко перевищують половину цієї довжини; самці важать 200—250 кг, самки — 50—60 кг. Тулуб його хоча й товстий, але дуже довгий, голова довша і гостріша, ніж в інших ластоногих, шия ко­ротка, але помітно виділяється з тулуба, хвіст короткий і гострий, паща досить маленька, ніздрі щілиноподібні, очі дуже великі, темні та виразні; на верхній губі стирчать близько 20 жорстких щетин 16 см завдовжки. Передні кінцівки мають форму плавців і вкриті пружною, гладкою чор­ною шкірою, яка на кінці дуже подовжується і розширяється, так що всі п’ять пальців, з яких три озброєні нігтями, закінчуються клаптем шкіри, принаймні 10 см завдовжки. Шерсть, яка на шиї і передній частині тулу­ба помітно подовжується, на спині дещо коротша, густа і складається з не дуже жорсткого волосся і надзвичайно м’якого і ніжного підшерстка. Основний колір її темно-бурий, який у деяких особин переходить у чор­но-бурий; на голові, шиї і передній частині тулуба шерсть відливає сиви­ною, оскільки кінчики волосся білі; нижня частина тулуба світліша. Старі самки відрізняються від самців саме сріблястим відтінком. Молоді котики також сріблястого кольору, тому що волосся має світлі кінчики.

Старі моряки кажуть, що морські котики регулярно з’являються на островах і шхерах тільки для того, щоб розмножуватися; решту часу вони проводять у відкритому морі, де здійснюють далекі подорожі. Багаторіч­ними спостереженнями доведено, що ці тварини постійно повертаються до одних і тих самих місць на суші, так званих лігвищ. Котики вибирають маленькі острови або на великих островах такі берегові смуги, де особли­во сильний прибій, а на островах розміщуються по можливості на мало­доступних скелях, що ледве підносяться над найвищою лінією припливу. Кожний старий самець з року в рік повертається на одне й те саме місце, поки може утримати його за собою.

Близько середини квітня біля островів з’являється декілька старих самців, які протягом 2—3 днів плавають неподалік від берега, насмілю­ються виповзти на берег, де, обережно обнюхуючи повітря, досліджують знайомі місця. Якщо вони задоволені дослідженням, то 2—3 дні потому наважуються виповзти на більш високі місця і лягають там із піднесеною вгору головою, прислухаючись і озираючись довкола. Згодом сікачі зни­кають; за кілька днів знову з’являються самці в невеликій кількості, як дорослі, так і молодняк. Перші влаштовуються на вибраних місцях, ви­штовхують молодь з берега і примушують їх або залишатися у воді, або селитися на незайнятих ще місцях острова. Кожний старий самець захоп­лює простір близько 25 квадратних метрів, місце для відпочинку як для себе самого, так і для своїх самок, яких буває в середньому від десяти до п’ятнадцяти, а на зручніших місцях від сорока до сорока п’яти.

Близько 15 червня всі самці вже зібралися і всі зручні місця зайняті. Сікачі чекають прибуття самок. Останні прибувають до середини липня. Як тільки самка потрапила на берег, до неї наближається один із самців, видає звук, схожий на квоктання квочки, і намагається стати між ново­прибулою подругою і морем, щоб вона не могла вислизнути від нього, при цьому ніжно киває головою і ластиться до неї. Як тільки йому це вда­лося, поведінка його міняється: грізне гарчання примушує її приєднатися до гарему строгого самця. Кожний самець повторює цей прийом, поки всі місця в його гаремі не будуть зайняті. Цим, утім, не закінчується його важка праця, тому що інші самці постійно порушують його права, корис­туючись будь-якою зручною миттю, щоб забрати в нього самку. Часто трапляється, що два самці сперечаються за самку; трапляється також, що два суперники одночасно нападають на одну самку і якщо не розтерзають її на шматки, то можуть поранити її.

Через два або три дні після прибуття на сушу кожна самка народжує по одному, рідко по двоє дитинчат. Маленький морський котик з’явля­ється на світ, як усі тюлені, надзвичайно розвиненим, із розплющеними очима; довжина його тіла — 35 см, вага 1,5—2 кг. Спочатку він абсолютно несхожий на дорослих морських котиків: шерсть його, що складається з надзвичайно м’якого і кучерявого підшерстка і такого ж самого довгого

Ваш відгук