Нетопир-карлик

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 29-04-2011

НЕТОПИР-КАРЛИК — найменший представ­ник родини Звичайні кажани і взагалі найменший з рукокрилих у Європі. Загальна довжина його тіла досягає 6,7 см, причому на хвіст припадає 3,1 см, розмах крил 17—18 см. Колір шерсті непостійний, верхня частина тулуба жовтувато-іржаво-бура; двоколірне волосся біля коренів темніше, на кінцях світліше. Товстошкірі вуха і літальні перетинки забарвлені у темно-коричневий, майже чорний колір.

Нетопир-карлик живе майже по всій Європі і в більшій частині Пів­нічної і Середньої Азії; зоною його поширення є територія від Сканди­навії і Іспанії до Японії; в Росії і Скандинавії його знаходять, за словами Блазіуса, до 60° північної широти. Вдень його можна знайти в кутках під дахами, в розколинах кам’яних стін, у тріщинах балок, під зведеннями арок, в дуплах або під корою дерев, під дошками, в густих гілках, в плющі і в інших подібних місцях. Краще, ніж всі інші родичі, переносить не­сприятливу погоду. Нетопир-карлик пізніше за всіх інших кажанів, що живуть у Німеччині, починає зимівлю і раніше за всіх припиняє її; часто під час зими прокидається і полює не тільки в захищених місцях, але і на відкритих; завжди живе групами. Під час зимівлі нетопирі часто скупчу­ються по декілька сотень і тисяч, утворюючи великі клубки; об’єднуються навіть зі спорідненими видами.

Політ нетопиря-карлика дуже спритний, висота польоту, за спостере­женнями Альтума, різна; іноді він низько літає над невеликими ставками, частіше пурхає між стовбурами дерев, а погожими вечорами підіймається на висоту до 15—20 метрів. У містах, де його теж можна часто побачити, не підіймається вище за другий поверх. Мало літає над серединою ву­лиць, а ближче до будівель, підіймаючись то вище, то нижче; над висо­кими дахами зовсім не літає.

У травні самка народжує двох, рідко одне дитинча, які в кінці червня або на початку липня настільки виростають, що літають разом з матір’ю. Але, на відміну від дорослих тварин, під час польоту шарудять і шелестять крилами, і політ їхній дуже схожий на політ денних метеликів.

Нетопир-карлик досить швидко звикає до неволі, п’є молоко, ловить пущених до нього комах, їсть і мертвих, навіть м’ясо — сире і варене.

Ця тварина найбільше серед інших рукокрилих потерпає від усіляких ворогів. Кох говорить, що нетопир є улюбленою їжею звичайного бори­вітру, який його переслідує, відаючи перевагу перед всякою іншою їжею. Також знищують його тхори, куниця, горностай, ласка і навіть миші, які забираються взимку в його притулок, нападають і пожирають. Але найжахливіший ворог цієї корисної тварини — це, на жаль, людина.

Ваш відгук