Нутрія

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 02-05-2011

НУТРІЯ, або бобер болотяний, належить до родини Нутрієві. Тіло присадкувате, шия коротка і товста, голо­ва товста, довга і широка з тупою мордою і плоским тім’ям, очі середніх розмірів, круглі, вуха маленькі, заокруглені і дещо більші заввишки, ніж завширшки. Кінцівки короткі і товсті, задні трохи довші за передні, п’яти­палі, але пальці на задніх ногах значно довші, ніж на передніх, з’єднані широкою плавальною перетинкою і озброєні довгими, дуже загнутими і гострими кігтями, а внутрішні пальці передніх ніг — плоскими нігтями.

Довгий хвіст округлий, усаджений кільцеподібно розташованими лусками і досить рясним, щільно прилеглим товстим щетинистим волоссям. Решта шерсті густа, досить довга і м’яка і складається з майже непроникного для води короткого, м’якого, пухоподібного підшерстка і довшого, м’якого, дещо блискучого волосся остюка, яке визначає колір хутра, оскільки аб­солютно прикриває підшерсток. Дуже великі, широкі різці нагадують сво­єю будовою зуби бобра.

Болотяний бобер майже досягає розмірів видри, довжина його тіла дорівнює звичайно 40—45 см, довжина хвоста майже така ж сама, проте іноді трапляються дуже старі самці, що досягають завдовжки цілий метр. Колір волосся брудно-сірий при коренях і рудувато-бурий або буро-жов­тий на кінцях, довге волосся остюка темніше. Спина здається каштано­во-бурою, а нижня частина тіла майже чорно-бура, боки яскраво-руді, кінець носа і губи майже завжди білі або світло-сірі. Деякі екземпляри поцятковані сіро-жовтуватими і світло-бурими цятками, багато з них зо­всім іржаво-руді.

Велика частина помірного поясу Південної Америки є батьківщиною цього звіра. В Ла-Платі, Буенос-Айресі, Патагонії і Середньому Чилі він є скрізь. Зона його поширення тягнеться від Атлантичного океану до Ти­хого через гори і від 24 до 43° південної широти. Він живе, за Ренггером, парами по берегах озер і річок, переважно біля тихої води, де водяних рослин настільки багато, що вони утворюють на воді достатньо міцний дах, щоб витримувати вагу його тіла.

Кожна пара викопує собі на березі нору, завглибшки метр і завширш­ки від 40 до 60 см, в якій і проводить ніч, а іноді і частину дня. В цьому житлі самка народжує від 4 до 6 дитинчат, які, як розповідає Азара, неза­баром починають ходити слідом за матір’ю.

Болотяний бобер чудово плаває, але погано пірнає. На землі він ру­хається повільно, оскільки його ноги, за словами Азара, такі короткі, що тіло майже волочиться по землі, тому він і ходить по землі лише в тому разі, якщо йому треба перейти з одного водоймища в інше. У разі не­безпеки миттю кидається у воду і пірнає, якщо ж переслідування продов­жується, то ховається в свою нору, в якій звичайно проводить лише ніч.

Нутрії живляться соковитими кореневищами і стеблами водяних і прибережних рослин.

Завдяки цінному хутру і чудовим смаковим якостям м’яса нутрію ак­тивно розводять на звірофермах, акліматизували в багатьох районах Єв­ропи і Північної Америки.

Ваш відгук