Пінгвіни

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 14-06-2011

ПІНГВІНИ (Spheniscidae), родина птахів, які зовнішнім виглядом на­гадують дельфінів і риб. Тулуб їхній посередині трохи товщає, внизу він найтовщий, а зверху поступово загострюється. Голова невелика, дзьоб не більший за голову, прямий, сильний, з гострими краями; всі чотири пальці кінцівок обернуті вперед і з’єднані перетинкою; крила швидше схожі на плавці, оскільки їхні пера майже перетворені на луски. Опере­ння нагадує риб’ячу луску. Всі пінгвіни живуть у Південній півкулі, між тропіком Козерога і 80° південної широти, і проводять більшу частину життя у морі, відвідуючи сушу лише в період розмноження.

Найвідоміший вид цієї родини — імператорський пінгвін (Aplenodytes forstert). Верхня частина його тіла сіра, смугаста; нижня частина, окрім жовтуватих грудей, — біла. Поширений цей пінгвін, починаючи з Пата­гонії, скрізь у межах Південного океану.

Інший представник родини — золотоволосий пінгвін (Eudyptes chrysoсоте). Його голова, шия, спина і крила — чорні; пера, що утворюють чу­бок, — жовтуваті, черево — біле. Він поширений майже втих самих країнах, що й імператорський пінгвін, тобто в більшій частині Південного океану.

Будова тіла цих птахів пристосована до життя у морі і в цьому середо­вищі вони рухаються з неповторною спритністю. Для цього користуються тільки своїми короткими крилами і плавають так швидко і вміло, що лег­ко долають хвилі бурхливого моря, пірнають і випливають на поверхню води навіть у найсильнішу бурю. Зате на суші вони рухаються незграбно, повільно перевалюючись з ноги на ногу. Плавають і пірнають пінгвіни для того, щоб спіймати здобич — різних риб, ракоподібних і м’якотілих.

Значну частину року пінгвіни присвячують розмноженню. У певний час вони з’являються на старих гніздів’ях у великій кількості.

Для кладки яєць деякі види викопують в землі неглибокі ямки, інші — короткі нірки. Яйце насиджують поперемінно обидва батьки, які гострозоро стежать за ним, оскільки пінгвіни мають звичай красти один у одного яйця. Пташенята вилуплюються в шерстистому пушку і швидко зростають під дбайливим наглядом самки.

Головним ворогом пінгвінів є людина, яка переслідує їх через м’ясо і ворвань, частково через шкуру, а також морські косатки.

Ваш відгук