Плавун

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 20-06-2011

ПЛАВУН, опосум водяний (Chironectes minimus), належить до родини Опосуми ряду Сумчасті ссавці. Від родичів відрізняється будовою кін­цівок. Передні й задні кінцівки з голими підошвами і п’ятьма пальця­ми; задні помітно більші за передні, з’єднані плавальною перетинкою і озброєні великими, довгими, серпоподібними кігтями. Пальці передніх ніг озброєні лише слабкими, маленькими і короткими кігтиками, які так прикріплені до кінців пальців, що під час ходьби не торкаються землі. Великий палець подовжений; позаду нього знаходиться ще твердий від­росток, схожий на шостий палець, який походить від подовження горохо­подібної кістки. Дуже довгий хвіст лише біля основи вкритий короткою і густою шерстю, решта його вкрита ромбічними лусками. Голова відносно мала, морда довга і загострена, хутро м’яке. Самка має сумку. Будова зу­бів плавуна майже така ж сама, як у інших двоутробних.

Зовні тварина ця схожа на щура. Вуха досить великі, яйцеподібно заокруглені, шкірясті і голі, очі малі. Завдяки великим защічним мішкам морда здається товщою, ніж вона є насправді. Видовжене, циліндричне, швидше осадкувате, ніж струнке, тіло тримається на коротких кінцівках з широкими ступнями; передні кінцівки мають вільні, дуже довгі та тонкі пальці, тоді як задні являють собою добре розвинені плавальні кінцівки. Хвіст майже такий же завдовжки, як і тіло, і може обвиватися, хоча й не використовується як орган хапання. М’яка, гладка, прилегла шерсть, що складається з обрідного і довгого волосся остюка і густого підшерстка, забарвлена на спині в чудовий попелясто-сірий колір і різко відмежована від нижньої білої частини тіла. На сірому тлі спини видно шість чорних широких поперечних смуг: перша знаходиться на морді, друга на тім’ї, третя на передніх кінцівках, четверта на спині, п’ята на попереку, шоста на крижах. Уздовж середньої лінії спини пробігає темна смужка від однієї поперечної смуги до іншої. Вуха і хвіст чорні, лапи зверху світло-бурі, підошви темно-бурі. У дорослих тварин тіло завдовжки близько 40 см, хвіст завдовжки майже такий самий.

Його пожива складається, як стверджують, із дрібних риб або інших маленьких водяних тварин і з риб’ячої ікри; проте великі защічні мішки свідчать, звичайно, про те, що плавун не нехтує також і рослинними речовинами. Говорять, що, наповнивши ці мішки їжею, тварина повертається на сушу, щоб там її з’їсти. Самка народжує до 5 дитинчат, виношує їх у сумці, потім досить рано веде їх у воду і довго навчає тут плавання, пірнання і добування поживи.

Рідко трапляється вдало вистрілити в тварину, коли вона з’являється на середині річки. Звичайно тих небагатьох, яких вдається добути, зна­ходять, виймаючи верші, розставлені для лову риби, в яких вони заплутуються і задихаються.

Ваш відгук