Скакуни

0

Автор: admin | Розділ: Тип членистоногі | 24-08-2011

СКАКУНИ (Сісіпdelае). Польовий скакун (Сісіпdelа campestris), який належить до родини Жужелиці, — дуже моторний жук, середніх розмірів, зеленого кольору. Сонячного літнього дня швидко бігає він, переважно на відкритих піщаних місцях, і в разі щонайменшої небезпеки полохливо спурхує в повітря і летить. їсть різноманітних комах, а головним чином їхні личинки. Мало відрізняється від нього способом життя скакун-межняк. У нього на голові чотири ока: два великих зверху, і два, трохи менших, — знизу. Личинка живе в землі, де вириває собі гли­боку, до 47 см, нірку і, сидячи біля її входу, підстерігає здобич: дрібних комах, мурашок тощо. Помітивши що-небудь їстівне, швидко кидається, хапає і тягне всередину нірки, де спокійно розгризає свою жертву і ви­смоктує. Але такий щасливий випадок буває не завжди; частіше трапля­ється, що, просидівши до вечора, личинка скакуна потерпає від голоду і, як трохи стемніє, вирушає на полювання. Коли настане час перетворю­ватися на лялечку, личинка дещо розширює свою нірку, закупорює вихід і залягає у стані лялечки тижнів на два; після цього шкірка лопається, і з’являється молодий скакун-межняк. Близький його родич, довгошиїй пісочник, поширений в Індії і на Малайському архі­пелазі, вражає спритністю, з якою він бігає по деревах.

Ваш відгук