Біологія » Архив сайта » Смугач довгорукий

Смугач довгорукий

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 06-09-2011

СМУГАЧ ДОВГОРУКИЙ, або горбань (Megaptera novaeangliae) нале­жить до родини Смугачі підряду Вусаті кити і є представником особли­вого роду, для тварин якого характерні дуже довгі ласти, довжина яких досягає однієї п’ятої або навіть четвертої частини довжини всього тіла. Цей поширений в усіх океанах кит має до 15 м завдовжки, ласти один метр завширшки досягають завдовжки 3—4 м, ширина плеса досягає до 4 м. Тулуб його товстий і короткий, спина трохи опукла, а нижня части­на тіла, навпаки, дуже опукла, починаючи від нижньої щелепи. Передня частина тулуба дуже роздута, а задня до хвоста значно стоншена, нижня шелепа помітно довша і ширша за верхню, ласти надзвичайно довгі, а плесо велике і широке. На останній чверті спини знаходиться жировий плавець, який китолови називають горбом. Спереду на середині щелепі є наріст у вигляді горба, а біля крижів, у тому місці, де тулуб стоншується, чітко посередині між горбом і хвостовим плавцем, помітне горбкувате підвищення, а на тім’ї є неправильно заокруглені шишки близько 10 см завдовжки і 2—3 см завширшки. На горлі та грудях є 18—26 складок 10—15 см завширшки; вони заходять за ласти, можуть ще більше розши­ритися і, як припускають, служать тварині для того, щоб вона могла за бажанням більшою чи меншою мірою розширювати свою пашу. Забарв­лення досить гладкої шкіри буває дуже різноманітним. Спинна частина тіла найчастіше одноманітно чорна, а черево і ласти білого кольору з мармуровим малюнком; деякі кити зверху чорні, знизу чисто-білі, інші зовсім чорні, знизу білі, а ласти і хвостовий плавець попелясто-сірі. Ласти і плесо значно різняться розмірами і формою; в одних ласти дуже довгі, вузькі й на кінці гострі, в других — відносно широкі й короткі, а в тре­тіх — щось середнє між цими двома. Хвостовий плавець має іноді пів-місяцеву форму, з вузькими гострими кінцями, іноді він широкий і ззаду наче обрубаний; спинний плавець, горбкуваті підвищення і складки на нижній частині тіла значно відрізняються в різних особин.

Небагато китів так часто трапляються морякам і китоловам, як гор­бань, якого дуже багато в усіх широтах, від екватора до холодних вод океанів як півночі, так і півдня; його можна побачити й у відкритому морі, і поблизу берега, в усіх великих затоках і широких протоках, при­чому помічено, що він щорічно мандрує від полюсів до екватора. У затоці Монтеррей у Верхній Каліфорнії довгоруких смугачів найбільше в жовтні й листопаді, і лише небагато з них залишається там від квітня до грудня, оскільки їх великі зграї навесні переселяються на північ і залишаються там до вересня, а потім знову прямують на південь. Смугач рідко пливе прямо, у певному напрямку, то там, то тут зупиняється на більш-менш тривалий час і часто міняє напрямок свого шляху. Іноді помічають чис­ленні групи китів, що займають величезний простір моря; іноді ж тра­пляються поодинці. Характерними його рисами є: звичка горбити спину і показувати то один, то другий ласт, а також змінність напрямку його руху. Коли він у стані спокою спорожняє і знову наповнює повітрям свої величезні легені, то випускає від 6 до 10 разів, а іноді 15—20 разів подвій­ні фонтани, які бувають то слабкі, то дуже сильні, іноді 1,5—2 м заввиш­ки, іноді ж досягають і 6 м заввишки.

Пожива його складається з дрібних риб і ракоподібних. Грайливість горбанів посилюється під час спаровування. Самці й самки ляскають одне одного ластами, і хоча ці удари є виявом ніжності, але вони такі сильні, що звук їх за тихої погоди чути за кілометр. Тривалість вагітності точно не відома, але припускають, що вона не перевищує 12 місяців. Новона­роджене дитинча має 4—4,5 м завдовжки і вигодовується так само, як і в інших китів.

Ваш відгук