Біологія » Архив сайта » Снігур пустельний

Снігур пустельний

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 09-09-2011

СНІГУР ПУСТЕЛЬНИЙ (Bucanetes githagineus) належить до родини В’юркові. Має чудове забарвлення оперення, наче змішане з атласно-сірого і рожево-червоного. З віком червоного кольору стає більше і він яскравішає. Найкрасивіший птах навесні, коли оперення найяскравіше. Надосінь воно помітно блідне і тоді стає більше схожим на оперення сам­ки, основний колір якої яскравий жовто-червоний. У самки вся верхня частина тіла буро-сіра, нижня частина світло-сіра, з червонуватим нальо­том, черево брудно-біле. Довжина тіла птаха досягає 13 см, розмах крил 22, довжина крила 9, хвоста 5 см.

Батьківщиною його слід вважати Північну Африку й Аравію. Місце­вість, якій він віддає перевагу, завжди позбавлена дерев і прогрівається пекучим сонцем. Спів його досить своєрідний, схожий на звуки малень­кої сурми, супроводжувані декількома тихими, сріблястими нотами, які чисто, наче дзвоник, лунають у тиші пустелі.

Пожива цього птаха складається з різноманітного насіння, зеленого листя і бруньок; комахами він, мабуть, гребує. Гніздо складається з тон­ких корінців і гнучких травинок і так майстерно заховане в тріщинах скель, що його майже неможливо знайти.

Ваш відгук