Біологія » Архив сайта » Стерв’ятник

Стерв’ятник

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 30-09-2011

СТЕРВ’ЯТНИК (Neophron percnopterus) належить до родини Ястру­бині. Він зображений на старовинних  єгипетських спорудах, стародавні єгиптяни і євреї оспівували його як емблему батьківської любові, та й нині до нього ставляться без жодного презирства. Він відрізняється віл усіх відомих видів своєю статурою, схожою на воронячу, довгими, за­гостреними крилами, довгим східчастим хвостом і оперенням. Дзьоб ви­довжений; восковиця тягнеться далі за половину дзьоба; верхня частина дзьоба загнута вниз, але він тонкий і слабкий; ноги слабкі, і їхні середні пальці майже такі ж самі завдовжки, як і плесно; пальці озброєні слабо заломленими кігтями середньої довжини. Вся голова позбавлена пір’я. Брудно-білий колір, який на шиї і верхній частині грудей більш чи менш переходить у темно-жовтий, є переважним, але на спині і на черевці цей колір чистіший; великі махові пера чорні, плечові пера сіруваті. Довжина самки 79 см, розмах крил 160, довжина крила 50, довжина хвоста 26 см.

Якщо він ситно поїв, то довго сидить на одному місці. Коли ходить, схожий на нашого великого ворона; коли летить, він дещо нагадує леле­ку, а також бородача; тільки літає набагато повільніше і не так красиво. Одним стрибком стерв’ятник підіймається з землі та швидко летить, не рухаючи крилами. Так само часто, як і на скелях, можна його побачити на старих будівлях; у Північній Африці, Індії й Аравії — на храмах, мече­тях, пам’ятниках і будинках. Стерв’ятник нерозбірливий у їжі. Він з’їдає все, що тільки можна з’їсти. Вважають, що падло є його основною по­живою. Звичайно він з’являється скрізь, де є падло і прагне насититися. Стерв’ятник викльовує очі, видовбує отвір в задньому проході і прагне витягти через нього нутрощі або чекає, поки не наситяться великі грифи, і тоді обгризає кістки, залишені ними; але такий бенкет є його святковою стравою. Великі річки і море дають йому рясну здобич, тому що вики­дають на береги падло або принаймні поснулу рибу та інших морських тварин. Нарешті, він живиться і дрібними живими тваринами. Нападає на щурів, мишей, на дрібних пташок, на ящірок і інших плазунів; як злодій, грабує гнізда з яйцями і вправно ловить коників на лугах і вигонах.

Ваш відгук