Страус

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 04-10-2011

СТРАУС АФРИКАНСЬКИЙ ЗВИЧАЙНИЙ. Відміт­ними ознаками його є: дуже сплюснуте тіло, довга, майже гола шия, не­велика плоска голова, середньої довжини прямий, заокруглений спереду і плоский на кінці дзьоб, озброєний роговим зубцем; високі, сильні і голі ноги, що закінчуються двома пальцями; досить великі, але все-таки непри­датні для літання крила з двома шпорками, і досить довгий хвіст з м’яких пер. Оперення всього тіла густе, м’яке і кучеряве. У самців всі дрібні пера тулуба чорні, пір’я крил і хвоста білі, голі частини шиї яскраво-червоні.

Степи та пустелі Африки і Західної Азії є місце проживанням страусів. Живуть невеликими групами по 5—6 особин; така група займає досить велике пасовище і залишається на ньому дуже довго.

У швидкості бігу страус може змагатися зі скаковим конем і навіть обігнати його. Зір у нього розвинений краще за інші відчуття. Живиться страус головним чином рослинною їжею. На волі він скубе траву і під­бирає із землі насіння, комах і дрібних хребетних.

В одне гніздо кладуть яйця декілька самок. У прохолодних місце­востях яйця насиджують і вдень, і вночі, у спекотних країнах страуси часто залишають гнізда, прикривши їх піском. Розміри страусиних яєць бувають різні, але, в усякому разі, перевищують розміри яєць усіх інших птахів і досягають завдовжки 15 см; яйця страусів, що живуть у неволі, набагато дрібніші.

Ваш відгук