Біологія » Архив сайта » Стрибунка коротковуха

Стрибунка коротковуха

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 05-10-2011

СТРИБУНКА КОРОТКОВУХА (Macroscelides proboscideus) характери­зується повною зубною системою і п’ятипалими кінцівками. Завдовжки 25 см, з них на хвіст припадає 11,5 см, а на хобот майже 2 см. Забарвлен­ня шерсті на спині то червонувато-буре, то блідо-сіре. На животі і лапах більш чи менш біле. Через іржаво-бурий з червонувато-чорним кінцем хобот у напрямку до лоба йде рудо-бура смуга; вуха всередині білі.

Коротковуха стрибунка способом життя цілком нагадує решту стри­бунок. Усі вони без винятку живуть в Африці, особливо в південній і східній її частинах, тобто в найспекотніших і неродючих місцевостях. Ці звірі віддають перевагу скелястим горам, знаходячи тут притулок у гли­боких, неприступних норах під камінням, у розколинах скель і лігвах інших тварин, куди ховаються у разі будь-якої уявної небезпеки. Пожива їхня складається головним чином з комах, яких вони майстерно ловлять або витягують із тріщин і розколин у камінні. Якщо добре сховатися, то можна спостерігати їх метушливу роботу, але щонайменший рух лякає звірів і змушує їх вмить ховатися в норах, звідки вони довго після того не наважуються знову вилізти. Нарешті одна за одною стрибунки виходять і починають моторно стрибати довкола. Звір любить сідати на розпечене каміння і із задоволенням гріється на сонечку.

Ваш відгук