Тетерук польовий

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 25-10-2011

ТЕТЕРУК ПОЛЬОВИЙ (Lуrurus tеtrіх) належить до родини Тетерукові. Це досить стрункий птах із сильним дзьобом, ногами, опереними не тільки до пальців, але й між ними, короткими крилами, тупими і кори­топодібно увігнутими зсередини; хвіст у самців має характерну глибоку виямку. Оперення самців загалом чорне; голова, шия і нижня частина спини — синя, на крилах біла перев’язь, нижнє оперення хвоста — чи­сто-білого кольору. Зона поширення тетерука охоплює приблизно ті ж самі країни, що й у глухаря, але він не поширений так далеко на південь і дещо далі йде на північ. На Кавказі місце тетерука посідає споріднений йому кавказький тетерук, відкритий лише 1875 року.

Він майже так само міцний статурою, як і глухар, але спритніший. Він дуже чуйний; зір і слух його чудові. Голос тетеруків різний, залежно від статі; закличний крик їх — дзвінкий, уривистий свист; а під час току­вання крик самців являє собою таку різноманітність звуків, якої навряд чи можна чекати від цього зазвичай мовчазного птаха. Пожива тетерука відрізняється від поживи глухаря: вона ніжніша і складається з бруньок, листя, ягід, зерен і комах. Улітку він їсть ягоди чорниці, брусниці, малини й ожини; взимку — ягоди ялівцю, бруньки вересу, берези і буку, а іноді зелені шишки хвойних дерев; голок вони ніколи не чіпають. Пташенята майже виключно вигодовуються комахами.

Самці і самки живуть самі по собі, але більш чи менш численними зграями. Найкрасивішим весняним видовищем слід вважати тетерукові токи. В середині травня тетерка готується до кладки. її гніздо — проста ямка, вирита в землі та вистелена кількома прутиками; воно влаштовується наскільки можливо в безпечному місці, між високою травою, під кущами тощо.

Ваш відгук