Товсторіг

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 31-10-2011

ТОВСТОРІГ, або баран канадський сніговий (Ovis canadensis), на­лежить до родини Порожнисторогі підряду Жуйні. Річардсон повідом­ляє, що тварини ходять зазвичай групами від 3 до ЗО особин. Вівці і ягнята утворюють стада; старі барани, за винятком часу спаровування, тримаються окремо по декілька голів або ж живуть поодинці. У грудні вони об’єднуються з вівцями, і тоді відбуваються серйозні поєдинки між баранами. Решту часу тварини мирно живуть між собою. У червні або липні вівці ягняться; вперше мають по одному, пізніше по двоє дитинчат, яких матері дуже скоро починають водити на найнеприступніші висоти.

Способом життя товсторогі барани істотно не відрізняються від своїх родичів, навіть від козерогів. Вони чудово деруться по горах. Як тільки помічають щось незнайоме, то втікають на стрімкі скелі і там стають на самісінький край, щоб оглянути місцевість. Познайомившись із люди­ною, починають боятися її такою ж мірою, як і іншого свого найзлішого ворога — вовка. М’ясо баранів їдять як білі, так і індіанці, але воно має особливий овечий запах, який дуже помітний у самців, особливо в період спаровування.

Під час битви за самку двоє баранів-товсторогів розходяться метрів на п’ятнадцять, потім на повній швидкості мчать один на одного і зіштов­хуються рогами з таким тріском, що гуркіт лунає по околиці на сотні ме­трів. Ця дуель триває доти, доки один із них, оглушений або знесилений, не залишить поле бою.

Ваш відгук