Топірець

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 01-11-2011

ТОПІРЕЦЬ (Fratercula arctica) належить до родини Чистунові, вважа­ється одним із найдивніших морських птахів. Він середніх розмірів, має товсту голову, що сидить на короткій шиї, і дивної будови дзьоб. Якщо дивитися на дзьоб збоку, то він трикутної форми, дуже стиснений із бо­ків, має спереду декілька борозенок і закінчується гострим, дуже ріжучим кінцем. Ноги мають по три пальці, сполучені плавальною перетинкою; крила вузькі, хвіст дуже короткий. Верхня частина спини чорна, нижні частини тіла білі, а боки сірі або чорнуваті. Живе топірець у Льодовитому океані і в північній частині Атлантичного океану до 80° пн. ш. На єв­ропейських берегах Льодовитого океану це найчисленніший мешканець пташиних гір. Узимку він часто з’являється у більш південних країнах, хоча не належить до перелітних птахів.

Найпримітніше, що вражає в цьому птахові, — це його дивний політ просто над водою, причому здається, що він ковзає по поверхні хвиль. Топірець також пірнає без жодного напруження, безшумно, і залишається під водою до 3 хв, досягаючи, кажуть, 60 м глибини. Голос топірця від­різняється від голосу інших подібних птахів дуже низьким тоном. Поживу його складають дрібні ракоподібні та маленькі риби, що служать кормом для пташенят. У середині квітня, коли розтане сніг, топірці з’являються на пташиних горах, і кожна пара відшукує свою стару нірку або вириває нову. Самка кладе тільки одне,, порівняно дуже велике, яйце і разом із самцем по черзі насиджує його протягом 5 тижнів. Батьки однаково ніж­но прихильні до дитинчат, і самець бере на себе всі турботи виховання, якщо самка випадково загине.

Ваш відгук