Тхір степовий

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 11-11-2011

ТХІР СТЕПОВИЙ (Mustela eversmanni) має тулуб завдовжки від 40 до 42 см і хвіст від 16 до 17 см. Хутро знизу чорно-буре, а зверху і з боків тулуба світліше, зазвичай темне каштаново-буре. Світліша шерсть також угорі на шиї і з боків тулуба через жовтуватий підшерсток, що проблис­кує особливо в цих ділянках тіла. Через середину черевця проходить не різко окреслена рудувата смуга. Підборіддя і морда, за винятком темного носа, жовтувато-бурого кольору. Над кожним оком видніється по одній не різко окресленій жовтувато-білій плямі, які зливаються з невиразною смугою, що починається під вухом. По краях бурих вух лежить жовтува­то-бура облямівка, а довгі вуса чорно-бурі. Самка відрізняється від самця переважно абсолютною білизною всіх тих місць, які у самця забарвлені в жовтий колір. Хутро тварини хоч і густе, але менш красиве, ніж хутро лісової куниці.

Тхір живе у всій помірній смузі Європи й Азії, а випадково трапля­ється також і в північному поясі. Мешкає він на рівнинах і в горах, у лісах і на полях, але найчастіше селиться, проте, поблизу жител. Оддалік людини тхір селиться в дуплистих деревах, в ущелинах круч, у покинутих лисячих норах, а при нагоді риє нору і сам. Узимку в наших місцях підходить до сіл і міст, полюючи тут уже на чужій території — змагаючи із свійською кішкою і кам’яною куницею, а деколи забираючись до кур­ників, голубників, сараїв для кроликів та до інших місць.

За прикладом вонючки тхір у разі потреби захищається, випорскую­чи смердючу рідину, і цим часто відгонить собак, які його переслідують. Його живучість неймовірно велика. Він зістрибує без шкоди для себе зі значної висоти, стійко зносить біль і вмирає тільки внаслідок дуже зна­чних ран.

Час спаровування тхорів припадає на березень. Вагітність триває два місяці, після закінчення яких самка народжує десь у норі, а ще охочі­ше — в купі дров або хмизу від чотирьох до п’яти, а іноді також і до шести дитинчат. Мати ніжно піклується про них і захищає від усякого ворога. Трапляється, що, зачувши шум поблизу свого кубла, вона безстрашно на­падає і на людину. Період дитинства триває близько шести тижнів, після закінчення яких молоді тварини виходять разом із дорослими вже на по­шуки здобичі, а після трьох місяців вони майже дорівнюють за розмірами дорослим.

Через значну шкоду, заподіювану тхором, його майже повсюдно пере­слідують. Щоб упіймати його, застосовують усілякі заходи і пастки. Хутро у тхора тепле і міцне, але через свій справді нестерпний запах цінується значно менше, ніж могло б, якщо враховувати його густість.

Ваш відгук