Фаетонові

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 17-11-2011

ФАЕТОНОВІ, родина Phaetontidae, належать до ряду Пеліканоподібні. Вони характеризуються стисненим, незначних розмірів тілом, дзьо­бом, що дорівнює за довжиною голові, гострим, стисненим з боків, із ледве помітним гачком на кінці; слабкими ногами, довгими крилами і 12- або 14-перим хвостом, обидва середні пера якого дуже подовжені та майже позбавлені опахала. Найвідоміший і найпоширеніший пред­ставник — червонодзьобий фаетон (Phaeton aethereus), білого кольору з рожевим нальотом; махові пера — чорні. Мешкають у тропічних морях і океанах.

Пожива цих птахів складається виключно з риб та інших морських тварин, які плавають біля поверхні води. Високо ширяючи в повітрі, фа­етон раптом зупиняється і потім раптово, зі швидкістю стріли, мчить за рибою.

Для влаштування гнізда фаетони вибирають острови, які лежать оддалік від людських поселень. Там, де їх жодного разу не турбували, вони часто кладуть свої яйця просто на землю; але на островах, відвідуваних людиною, вони обирають заглиблення в землі та розколини скель, вхід до яких буває такий вузький і низький, що здається невідповідним до роз­мірів самих птахів. Тут кладеться єдине яйце. За словами Беннета, пташе­нята, які щойно вилупилися з яєць, швидше схожі на пухову пудреницю, ніж на птаха.

Ваш відгук