Чайка звичайна

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 12-12-2011

ЧАЙКА ЗВИЧАЙНА (Vanellus vanellus), належить до родини Сивкові. Ха­рактеризується чотирипалими ногами, тупими крилами й особливим чубком на голові. Верхня частина голови, грудей і кінцева половина хвоста — блис­кучо-чорні; низ грудей, черево і решта хвоста — білі; чубок складається з довгого, вузького пір’я з роздвоєними кінчиками. Чайка поширена у всіх країнах Старого Світу, починаючи з 81ºпн. ш. до Індії та Північної Африки.

Головну поживу чайки складають дощові черв’яки, потім личинки, комахи, равлики тощо; по декілька разів на день вона літає на водопій і дуже любить купатися.

Гніздо її влаштовується на галявинах, вологих луках, рідко в безпо­середньому сусідстві з водою; воно являє собою заглибину, дбайливо ви­стелену тонкими стеблами і корінцями. Час кладки припадає на кінець березня або початок квітня. Самка сидить на яйцях сама і чомусь ре­тельно стежить за тим, щоб краї яєць стикалися один з одним. Оперення пташенят дуже схоже на колір грунту. Спіймані чайки, особливо молоді, легко звикають до неволі, стають ручними, довірливими, дружать з інши­ми свійськими тваринами і взагалі дуже цікаві.

У Єгипті нашу чайку замінює шпоркова чайка, один із найзвичайніших птахів цієї країни. За своєю поведінкою і способом жит­тя вона мало відрізняється від вищеописаного виду.

Ваш відгук