Чайки

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 13-12-2011

ЧАЙКИ, родина Laridae. Птахи цієї родини відзначаються міцним, аче струнким тілом і дуже різноманітними розмірами, оскільки дрібні види не перевищують галки, а великі змагаються розмірами з орлом. Дзьоб середньої довжини, дуже стиснений з боків і утворює на кінці пологий гачок; ноги середніх розмірів з перетинками між трьома передніми пальцями, крила ши­рокі та довгі, хвіст широкий, недовгий, прямо обрізаний на кінці. Покривні пера дуже густі, а на черевці та грудях навіть схожі на хутро; забарвлення оперення зазвичай світле й одноманітне, але різне за порами року і віком.

Чайки розселені по всіх частинах світу і тримаються біля берегів мо­рів, зрідка відлітаючи далеко від землі. Для моряка чайки є надійними передвісниками близького берега. Прямуючи за течією великих річок, вони перелітають часто й у внутрішні регіони. Серед чайок одні належать до перелітних птахів, інші — до кочових. їхню поживу складають риби і всілякі інші дрібні морські тварини. Під час відшукування поживи вони виявляють ту саму розмаїтість прийомів, яку ми помічаємо у ворон, але набагато жадібніші та ненажерливіші за них.

За зовнішнім виглядом чайки — привабливі птахи, відрізняються ви­тонченими рухами і красивою гордою поставою, Ходять вони досить швид­ко, плавають краще за більшу частину інших птахів цього ряду і довго та легко літають. У пірнанні вони також досить майстерні. Зате голос їхній не можна назвати приємним, оскільки він складається з гучних каркаючих і тріскотливих звуків. Вони хоробрі та сміливо стають до бою з іншими тва­ринами; між собою живуть досить мирно, але заздрісні й недовірливі.

На час гніздування всі чайки, які зазвичай трапляються і поодинці, завжди збираються у великі зграї. Гнізда влаштовуються по-різному. Де є відповідні матеріали, там гніздо вистилається водоростями і лишайника­ми; інакше гніздо влаштовується зовсім без підстилки. Кладка складаєть­ся з 2—4 великих яєць правильної форми, які насиджують обоє батьки по черзі. Самець і самка виявляють ніжну турботу до свого потомства і нара­жають себе на найбільшу небезпеку, якщо є загроза для життя пташенят.

Чайка озерна гніздиться в широкому поясі між 30° і 60° пн. ш. і поширена у всіх прісних водах Європи, Азії й Америки. Довжина тіла — 42 см, розмах крил — 94, довжина крила — 31 см, хвос­та — 13 см. її головну поживу складають комахи і маленькі риби; проте вона поїдає іноді й мишей і наважується навіть нападати на досить ве­ликих тварин. Наприкінці квітня настає пора гніздування, яке у них від­бувається спільно: чайки збираються для цього у великі товариства, що складаються з сотень і тисяч птахів, які якомога ближче туляться одна до одної на маленькому просторі.

Ваш відгук