Чубач

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 28-12-2011

ЧУБАЧ (Cystophora cristata) належить до родини Тюлені ряду Ласто­ногі. Це одна з найбільших ластоногих тварин Льодовитого океану, пе­редусім відмітна шкірним міхуром, який укриває ніс, усю морду і більшу частину верху голови. Тюлень наповнює його повітрям і спорожняє. На­повнений повітрям шкірний мішок 25 см завдовжки та 20 см заввишки і виглядає насунутою на лоб шапкою; порожній можна порівняти з руб­цем, що поділяє ніс на дві частини. Голова у чубача велика, морда тупо закінчується, тулуб влаштований, як в інших ластоногих; так само як і кінцівки, хвіст широкий і короткий. Самці та самки мають однаковий зовнішній покрив, що складається з довгого, стоячого волосся і товстого, пухнастого підшерстка. Хутро це зверху темно-бурого або чорного кольо­ру з різними за розмірами круглими або яйцеподібними плямами темні­шого кольору, знизу ж воно темно-сіре або іржаво-сріблясте і без плям. Голова і ласти темніші за решту тулуба; прикрита міхуром ділянка голови зазвичай буває однакового кольору з темними плямами хутра. Дорослі самці досягають довжини 2,3—2,5 м, довжина ж самки, у якої не буває міхура, набагато менша.

Чубач перший ні на кого не нападає, але, якщо його зачепити, легко запалюється. Замість того щоб утікати, побачивши мисливця, який на­ближається, він надуває свій шкірний мішок, хропе, як розлючений бик, і намагається, наскільки може, захиститися від наступаючого супротив­ника. Ще небезпечнішим за таку зустріч на крижині буває полювання на човнах, оскільки зачеплений остю тюлень нерідко кидається на човен і кусає людину, якав ньому сидить. З цієї причини тільки найдосвідченіші гренландські мисливці насмілюються нападати на нього в каяку, легкому мисливському човні.

Як і у всіх ластоногих, між самцями відбуваються під час тічки жор­стокі битви. З гучним ревом, який у тиху погоду далеко чутно, надувши свої мішки, нападають ревниві самці один на одного і завдають один одному часто великих і досить глибоких ран, утім навряд чи небезпечних. Посилаючись на слова Фабриціуса, можу тільки сказати, що самка у квіт­ні народжує одне, в окремих випадках двоє дитинчат, які, за досліджен­нями Броуна, з’являються на світ у білому вбранні.

Чубач здебільшого водиться поблизу Гренландії та Ньюфаундленду, розташовуючись на великих крижинах. У Гренландії чубач з’являється на початку квітня і залишається до кінця червня або початку липня, линяє, народжує дитинчат і виховує їх, щоб вони могли вирушити з дорослими в далеку мандрівку; ймовірно, знову злучається і знову здійснює подорож на північ. З вересня по березень часто трапляється в Девісовій протоці і Баффіновій затоці; потім вирушає на південь, а в липні багато які з них повертаються назад.

Ваш відгук