Шуліки

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 12-01-2012

ШУЛІКИ — досить великі птахи зі слабким, невеликим, заломле­ним гачком дзьобом, короткими ногами і дуже великими довгими кри­лами. Належать до родини Яструбині. Сюди належить 8 видів, із яких усі живуть у Старому Світі. Найвідоміший вид — червоний шуліка (Milvus milvus), відмінний від своїх родичів дуже вилоподібним хвостом. Голо­ва і горло білі з чорно-бурими смужками, груди іржаво-червоні, спина і плечі — чорно-бурі, черевце іржаво-червоне з темними смужками; махові пера — чорні/Місця його гніздувань — всі рівнини Європи від Швеції та Іспанії до Сибіру. Це далеко не величний птах; навпаки, він ледачий, неповороткий і боязкий. Літає цей шуліка поволі, але на диво невтомно, і нерідко протягом чверті години жодного разу не змахне крилами; він часто підіймається на таку висоту, що його насилу помічає навіть найгострозоріше око. Поживу його складають дрібні ссавці, ящірки, змії, жаби, черв’яки і комахи, тому його не можна зарахувати до шкідливих птахів. Гнізда свої він влаштовує на верхівці дерева і любить вистилати свою досить велику споруду брудними ганчірками і клаптями паперу, які він відшукує в найнеохайніщих місцях. Кладка складається з 2-3 яєць, висиджуваних однією самкою.

Червоного шуліку часто сплутують із його близьким родичем — чор­ним шулікою (Milvus migrans), який відрізняється темнішим оперенням і меншими розмірами. На нього надзвичайно схожий шуліка-паразит (М. parasitus), якого деякі натуралісти навіть не вважають окремим ви­дом; поширений в Африці.

Ваш відгук