Щурка золотиста

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 19-01-2012

Щурка золотиста (Merops apiaster). Цей вид належить до найбіль­ших у родині Щуркові. Довжина птаха досягає 26 см, розмах крил — 45, довжина крила — 14, хвоста 10— 11см. Шия і покривні пера крил — ка­штанові; плечі, спинне пір’я і надхвістя — коричнево-жовті; нижня частина тіла — чудового зеленувато-синього кольору; взагалі оперення над­звичайно строкате.

На місця свого гніздування щурки прилітають наприкінці квітня або на початку травня. За години, особливо в уранішній та вечірній час, вони цілими зграями довго літають високо в повітрі. Хоча зграя не відокрем­люється, але не можна сказати, щоб вона була тісно згуртована, оскільки окремі птахи відлітають на далеку відстань, весь час перегукуючись. Жа­лячі комахи складають улюблену поживу щурок; але вони не відмовля­ються при нагоді і від коників, бабок, ґедзів, комарів і мух.

Для спорудження гнізда щурка обирає піщаний або глинистий берег річки; тут вона починає рити круглу нору, що йде в горизонтальному напрямі; кінець ходу розширяється в камеру, на дні якої в червні можна знайти 5—8 круглих білих яєць.

Ваш відгук