Біологія » Архив сайта » Яструб-тетерев’ятник

Яструб-тетерев’ятник

0

Автор: admin | Розділ: Тип хордові | 25-01-2012

ЯСТРУБ-ТЕТЕРЕВ’ЯТНИК (Ассірitег gentilis) належить до родини Яструбині. Верхній бік тіла чорнувато-сіро-бурий, нижній — білий з буро-чорним візерунком. Самка значно більша і сильніша за самця. Водиться в більшій частині Європи і Середньої Азії. Тетерев’ятник любить само­тність і лише під час розмноження тримається разом з іншим птахом; це невгамовний, дикий, зухвалий, швидкий, сильний і до того ж хитрий і полохливий хижак. Політ його поєднує швидкість і стрімкість зі сприт­ністю, дивовижною в такому великому птахові; на землі ж тетерев’ят­ник неспритний, зазвичай стрибає і рідко ходить. Голос його — сильний крик, який далеко чути, але не часто. Подібно до перепелятника, він майже ніколи не буває ситий. Він переслідує всіх птахів від маленьких в’юрків до дрохв і глухарів, кидається на зайця, підіймає із землі ласку і викрадає з кубла білку. Особливо небезпечний він для голубів: одна пара тетерев’ятників може спустошити цілий голубник. Якщо є можливість, він не задовольняється однією жертвою, а спочатку вбиває стільки птахів, скільки йому вдається впіймати, і тільки потім береться їсти.

Проте багато тварин дають йому відсіч: ворони хоробро кидаються на нього і довго переслідують, ризикуючи потрапити в його кігті; це тра­пляється часто тоді, коли тетерев’ятник відлітає зі здобиччю в лапах або збирається з’їсти її на землі. Окрім ворон, дрібні благородні соколи на­падають на ненависного для них хижака, а ластівки безупинно бавляться тим, що супроводжують його з гучним застережним криком.

Гніздо своє тетерев’ятник влаштовує з сучків та зелених гілок на найстаріших і найвищих деревах. У другій половині квітня самка кладе 2—4 яйця.

Ваш відгук