Біологія » Архив сайта » Сімейства акул

Сімейства акул

0

Автор: admin | Розділ: Тип позвоночні | 22-12-2010

Не дивлячись на загальну схожість в будові, кожний вид володіє індивідуальними особливостями. Далі більш детально будуть описані основні сімейства по окремості.

Китові акули

Китова акула вважається одним з найзагадковіших видів. До квітня 1828 року, коли декільком відважним африканським рибакам вдалося загарпунити цю величезну рибу, китова акула була примарою, яку зрідка бачили, про яке часто розказували всякі небилиці, але якого ще жодного разу не вдавалося піймати і вивчити. З тих пір пройшло багато років, було спіймано досить багато китових акул і багато що дізналося про них, але і дотепер вони не перестають вражати нас своїми розмірами. Довжина їх доходить до 20 метрів. Розміри їх такі великі, що майже неможливо точно визначити їх вагу. Доктор Е. У. Гаджер, що присвятив все життя вивченню китових акул, вважає, що 12 метрів тільки середня довжина цих величезних акул, і що деякі з них досягають в довжину 23-25 метрів. Вага такої акули, вирахуваний по формулі, запропонованій доктором Гаджером, повинен бути не менше 20-25 тонн.

Китова акула — пелагічна риба. Водиться вона в тропічних зонах Атлантичного, Тихого і Індійського океанів. Але попадається вона і північніше, на широті Нью-Йорка і навіть штату Массачусетс.

Харчується китова акула ракоподібними і дрібною рибкою, яких втягує разом з водою в свою величезну пащу, де, злегка зігнувшись, може поміститися доросла людина. У китової акули величезна кількість крихітних зубів (учені узяли на себе працю перерахувати їх у одного екземпляра — їх виявилося 15 тисяч). Всі ці зуби вузькою стрічкою опоясують лягти відразу за ротовою щілиною акули. Ними не можна ні кусати, ні дробити пищу, і їх єдине призначення — утримувати в пащі те, що потрапляє в неї разом з водою. Горло китової акули дуже вузьке, і стравохід повертає до шлунку мало не під прямим кутом. Очевидно, що вона не може проковтнути крупну рибу, а вже тим більше людини, випадково що виявився на її шляху.

Нам майже ніщо не відоме про те, як розмножується китова акула, хоча спостереження за нею ведеться більше ста років. Є лише окремі розрізнені факти, що допомагають розгадати цю загадку. В 1910 році у самки китової акули, анатомованої на Цейлоні, знайшли в яйцепроводах 16 яєчних капсул. В 1955 році в двохстах кілометрах від Порт-Ізабел в Техасі на глибині п’ятдесят сім метрів була знайдена подібна ж капсула. В ній знаходився зародок китової акули, з легкістю пізнаний завдяки характерному забарвленню — білі плями і смуги на темному фоні. В довжину яйце мало 63 сантиметри, завширшки — 40. Тепер уже не залишалося ніяких сумнівів, що китові акули породжують своє потомство за допомогою яєць.

Піщані акули

До сімейства Carchariidae (Піщані акули) належать декілька видів, майже нічим не відмінні один від одного. Проте живуть вони в різних півкулях, і якщо про акул одного з цих видів точно відомо, що вони нападають на людину, то акули другого з них, озброєні такими ж гострими зубами і кровожерними інстинктами, поки знаходяться тільки під підозрою.

Австралійська піщана акула (Carcharias arenarius Ogilby) — одна з самих небезпечних акул в Світовому океані. Довжина її доходить до 4,5 метра. Зуби її, численними рядами прикрашаючі лягти, довгі, тонкі і загинаються всередину.

Її найближча родичка-піщана акула (Carcharias taurus Rafmesque), то з швидкістю блискавки пускає в хід свої гострі як кинджал зуби, то млява і повільна. Рибаки знають, що, коли вона потрапляє в сіть, доброго від неї не чекай, але протягом багатьох літ її не вважали небезпечною для плавців.

Перший відомий напад піщаної акули на людину відбувся в липні 1961 року в протоці у Лонг-Айленда (США). Піщані акули зустрічаються в Атлантичному океані. На сході Атлантики вони відомі в Середземному морі, біля берегів тропічної Західної Африки, у Канарських островів і островів Зеленого Мису, біля берегів Bосточної і Південної Африки. В Західній Атлантиці вони водяться по всьому побережжю Північної Америки (від затоки Мен до Флориди) і далі на південь аж до Бразилії.

В довжину дорослі акули цього вигляду можуть досягати 3 метрів. Верхня частина тіла піщаної акули сіро-коричневого кольору, більш темного на спині, рилі і черевних плавниках і більш світлого на боках. Черево брудно-білого кольору. На боках круглі або овальні жовто-коричневі плями, по яких піщану акулу можна відрізнити від тих видів, на які вона в іншому схожа. Піщана акула харчується рибою, проводячи спустошливі набіги на косяки камбали, луфарей і сельди-менхаден.

Оселедцеві акули

До сімейства оселедцевих акул відносять великих акул (Велика Біла Акула, Мако, Голуба акула) з торпедообразним тілом. Сімейство ділять на три роди: Lamna, Isurus і Carcharodon. Найзнаменитішим членом цього небезпечного сімейства є велика біла акула (Carcharodon carcharias Linnaeus) з роду Carcharodon, відмінна від своїх родичів величезними зазубленими зубами трикутної форми і твердою репутацією людоїда. Це сама кровожерна риба зі всіх існуючих в морі і одна з найбільших — величина її нерідко доходить до 12-13 метрів, а іноді і більш. Озброєна рядами гострих як бритва зубів, що досягають часом 5 сантиметрів в довжину, безпомилково що йде по сліду здобичі, велика біла акула несе з собою таку ж вірну і швидку смерть, як гільйотина. Не дивлячись на неймовірну популярність білої акули, для іхтіологів вона все ще залишається загадкою. Нічого невідомо, наприклад, про те, як вона виводить потомство, а її блукання по морях і океанах часто здаються абсолютно випадковими, немов кожна окрема особина рухається по одному індивідуальному маршруту, ігноруючи всі зональні закони. Частіше за все вони зустрічаються в теплих морях, включаючи Середземне, але нерідко заходить і в північні води. Теоретично велика біла акула вважається пелагічною рибою, але її неодноразово знаходили в пастках, поставлених біля самого берега. Особливо часто велику білу акулу зустрічають в морях південної півкулі. В Австралії найбільше число нападів акули на людину відносять за рахунок великої білої.

Гідним родичем великої білої акули є мако (Isurus охyrinchus Rasinesque і I. glaueus Muller et Henie — представник роду Isurus. Це одна з найсильніших і швидкохідних акул. При довжині в три метри мако в середньому важить 450 кілограмів, адже нерідкі чотириметрові екземпляри. Мако — акула, що має безліч назв, як наукових, так і побутових. Мако, що живуть в Атлантичному океані (I. охyrinchus), відомі також під назвою гостроносої оселедцевої акули. Мако з Індійського і Тихого океанів і вод, що омивають Південну Африку, називають бонито, сіро-голуба акула і голуба морська свиня. Мако – яйцеживородящі акули. Зародки «викльовуються» з яєць ще в утробі матері і харчуються за рахунок желточного мішка і живильних соків, що оточують їх в яйцепроводі. Після того, як вони поглинуть весь жовток вони починають пожирати незапліднені яйця. Послід самки мако звичайно складається з десяти добре відгодованих дитинчат.

Оселедцеві акули Lamna nasus Bonnaterre і Lamna ditropis Hubbs et Toilet — представники третього роду Lamna, що входить в сімейство оселедцевих акул, — також вносять свій внесок в морі плутанини з назвами акул. В затоці Мен її звуть голуба акула, можливо, через сіро-голубе забарвлення спини, яка на череві різко змінюється білим кольором. Але якнайбільше цій акулі підходить її найпоширенішу назву — оселедцева акула, оскільки її основна їжа — оселедець. Lamna. nasus водиться в континентальних водах Північної Атлантики, на сході — від Північного моря до Південної Африки і на заході — від Ньюфаундленду до Нью-Джерси, а можливо, і до Південної Кароліни. Схожий з нею тихоокеанський вид — Lamna ditropis удосталь водиться в північно-східній частині океану, від Аляски до Північної Каліфорнії. На Алясці її іноді називають лососева, або семужная, акула, через спустошення, які вона проводить в косяках цієї риби. В західній частині Тихого океану її зустрічають і в помірному поясі. Швидка, обтічної форми, досягаючи 3,5 в довжину, оселедцева акула вважається небезпечною для людини, хоча жодного нападу зареєстровано не було

Гігантські акули

Гігантська акула (Cetorhinus niaximus Gunnerus) відома також під назвою слоняча акула. Ця риба поступається за розмірами тільки своїй далекій родичці — китовій акулі (Khincodon tupus). Гігантські акули досягають в довжину 14, а іноді і 20 метрів. Вага їх вимірюється тоннами. Гігантська акула плаває, широко роззявивши лягти; вода проціджується через зяброві «тичинки» і виходить назовні, а планктон — їжа гігантської акули — залишається в глотці. Гігантська акула відрізняється крайньою повільністю. Гігантську акулу вважають нешкідливою. Те ж можна сказати і про слона… якщо не полювати на нього. Учені вважають, що гігантські акули є живородящими, що зачинають вони своє потомство на поверхні моря, а народжують в бездонних глибинах, куди не проникає сонячне проміння, причому період внутрішньоутробного розвитку триває не менше два роки. Зустрічаються вони в помірних і північних широтах, у західного і східного побережжя Ірландії, у Гебрідськіх островів і біля берегів Норвегії. В період між листопадом і лютим гігантська акула з’являється біля берегів Каліфорнії. Її знаходять також у побережжя Перу, Еквадору, Австралії, Нової Зеландії, Японії і Китаю, і навіть в наших водах (в Білому морі). До теперішнього часу відомий всього один вид гігантської акули — Cetorhinus maximus.

Акули-Няньки

Акули-няньки (Gingtymostoma cirratum Bonnaterre) — єдиний вид обширного сімейства Orectolobidae, який водиться в Атлантичному океані. Акули-няньки мають цілком пристойні розміри: нерідко зустрічаються особини від 3 до 3,6 метра. Акула в 2,5 метри важить від 150 до 160 кілограмів Все життя акули-няньки проходить на мілководді. Там вона зачинає своє потомство, а потім, в прогрітій сонцем воді, вона народжує своїх дитинчат — від одного до двадцяти шести штук за раз. Живе вона зграями, по два і більше десятка особин в зграї. Годується молюсками, креветками, крабами, морськими їжаками, омарами і пропливаючою мимо дрібною рибкою. Акула-нянька не має нічого спільний з австралійською піщаною акулою (Carcharias arenarius), яку часто називають сіра акула-нянька. Це повільна, живе на дні акула, як правило, невеликої величини. Але навіть скромна акула-нянька може бути небезпечною.

Лисячі акули

Морська лисиця (Alopias vulpinus Bonnaterre) — єдина акула, що користується хвостом для добування їжі. Нерідко можна бачити, як морська лисиця «косить» своїм хвостом рибу, щоб убити або оглушити її і потім проковтнути без перешкоди. Морська лисиця переслідує косяки скумбрії, оселедця, золотої макрелі і іншої риби. Морські лисиці досягають в довжину 6 метрів і більш (рахуючи хвіст). Вага їх доходить до 450 кілограмів. Це пелагічні акули, але в гонитві за здобиччю вони часто підходять до берегів.

Котяча акула

Котяча акула — Scyliorhinus canicula — дрібний донний вигляд. Тіло дещо стисло зверху вниз. Зуби дрібні численні. Спина буро-жовта з численними темними дрібними плямами. Котячі акули відносяться до яйцеродних акулам. Більшість що входять сюди видів має невеликі розміри, як правило менше метра (від 60 до 90 сантиметрів). На перший погляд вони схожі на акул-няньок і бородатих акул (Orectolobidae). Але між двома сімействами існує невелика, але вельми важлива відмінність. Рот і ніздрі котячої акули не сполучений між собою борозенкою, як це має місце у акул-няньок. Це означає, що сімейство Scyliorhinidae піднялося в своєму розвитку на одну сходинку вище, підійшовши ближче до високоорганізованих видів акул.

Куньи акули

Куньи акули в деяких відносинах займають проміжне положення між сімействами котячих і сірих акул. До цього сімейства належать 7 пологів і більше 30 видів. Всі вони мешкають в прибережних водах на невеликій глибині. Деякі види мають місцеве промислове значення, особливо в басейні Середземного моря і в країнах Азії і Африки. Кунья акула харчується головним чином крабами і іншими крупними ракоподібними, восьминогами і дрібною рибою, а також молюсками і черв’яками. Вона дуже ненажерлива. Як показали проведені підрахунки, тільки в одній невеликій затоці 10 000 таких акул щорічно знищують 60 тис. омарів, 200 тис. крабів і біля 70тыс. різних риб. Розміри куньих акул звичайно невеликі, і вони рідко досягають в довжину більше 1,5 м. Розмноження відбувається шляхом яйцеживородіння або живородіння. В останньому випадку є жовткова плацента. Кунья акула приносить 10-20 дитинчат.

Акули Сірі

Сімейство Акули Сірі (Carcharhinidae) Ці акули не мають яких-небудь специфічних особливостей зовнішньої будови, відразу впадаючих в очі. Для них характерна звичайна «акулообразная форма» тіла, наявність двох спинних плавників, передній з яких розташований попереду черевних плавників, досить великий спинний плавник з подовженою верхньою лопаттю, що має виступ у кінця. Остання зяброва щілина знаходиться над початком підстави грудного плавника. На очах є добре розвинута мигальна перетинка. Зуби звичайно мають вид трикутних пластинок з пильчатой зазубленою по краях або без неї. Сірі акули народжують живих дитинчат, серед них є яйцеживородящі і живородящі види. Сірі акули є самою високоорганізованою і процвітаючою групою сучасних акул. Вони зустрічаються як в прибережних водах, так і у відкритому океані. Сімейство укладає 15 пологів з більш ніж 60 видами. До сімейства сірих акул належать: довгокрила, синя, супова, тигрова і тупорила акули.

Акули молот

До сімейства акул-молотів належать 2 роди з сьома видами. Акули-молоти близькоспоріднені сірим акулам, але відрізняються від них, а також від всіх інших риб своєрідною формою голови. Вона сильно сплющена зверху вниз і має з боків два великі вирощування, на зовнішніх краях яких розташовані очі, а дещо одступи від них — великі ніздрі. Така форма передньої частини тіла полегшує, мабуть, маневрування акули у вертикальній площині, а широко розставлені носові отвори дають акулі-молоту можливість більш точної орієнтації по відношенню до джерела того або іншого запаху. Всі вони мають переважно тропічне розповсюдження Молотоголові акули — швидкі і сильні плавці, що зустрічаються в рівному ступені в прибережній смузі і у відкритих водах. Їжа акул-молотів складається з різноманітних донних безхребетних (креветки, краби, молюски), риб (оселедцеві, скумбрії), кальмарів. В шлунках крупних особин частіше за все знаходять скатів і акул, у тому числі своїх побратимів по вигляду. Акули-молоти розмножуються шляхом яйцеживородіння або живородіння. Самка за один виплод приносить у різних видів від 6—9 до 30—40 дитинчат, причому новонароджені акулята, схожі по всіх пропорціях з дорослими особинами, мають довжину 45—50 см. Крупні молотоголові акули представляють значну небезпеку для що знаходяться у воді людей.

Колючі акули

У безлічі що входять в сімейство колючих акул видів є дві загальні риси. Перед кожним спинним плавником колючої акули стирчить схожий на колючку шпилька. Ні у одного з цих видів немає анального плавника. Найпоширенішим виглядом — не тільки серед цього сімейства, але і взагалі серед акул — є звичайна колюча акула, або катран. В цьому сімействі з’єднані досить дрібні акули. Відомі 9 пологів і близько двох десятків видів катранових акул. Вони зустрічаються у всіх морях і океанах. Інші акули, що належать до того ж роду, що і катран, не досягають такої високої чисельності. Деякі з них звичайні не тільки в помірно теплих, але і в тропічних водах. Ряд пологів, що належать до сімейства колючих акул, входить до складу глибоководної фауни. До них відносяться, наприклад, акули з роду Etmopterus, максимальна глибина незаселеного яких складає 2074 м. Деякі глибоководні види колючих акул, як і малороті акули, володіють здібністю до свічення.

Ваш відгук